Výskyt:
Goji (Godži), Lycium chinensis sa vyskytuje v Číne, Japonsku, Kórei v stredne veľkých kroch. V týchto oblastiach žijú obyvatelia, ktorí sa dožívajú v priemere najdlhšieho veku. Majú ľuľkovitý tvar červenej farby, ktorý pripomína šípky ale chuťovo skôr brusnice a hrozienka. Nezbierajú sa ručne, pretože v kontakte s pokožkou sčernejú ale vytriasajú sa do plachiet a následne sušia.
Mikronutrienty:
Goji sa považuje za najhodnotnejším ovocím na planéte. Obsahujú 18 druhov aminokyselín vrátane všetkých 8 esenciálnych aminokyselín (arginín, histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, taurín, treonín, valín), 21 stopových prvkov napríklad železo (15x viac ako špenát), zinok, meď, vápnik, selén. Zdroj karotenoidov, obsahuje viac betakaroténu ako mrkva, vitamín C (500x viac ako pomaranč), B1, B2, B6, E.
Dlhoročný odborný lekársky konzultant časopisu „Journal of Longevity Research“ (Zápisník Výskumu Dlhovekosti) a „Muscle and Fitness“ (Svaly a Telesná zdatnosť) a vedecký pracovník, Američan Dr. Bob Delmonteque tvrdí: „Viac než 15% bielkovín, 21 stopových minerálov a 18 aminokyselín robí z plodov Goji jedinečnú živinami nabitú „superpotravinu“ presahujúcu všetky známe kritéria. To, čo na mňa robí najväčší dojem je množstvo celosvetových klinických výskumov, ktoré za Goji stoja. Je dokázané, že lycium polysacharidy obsiahnuté v Goji majú naozaj pozoruhodné antioxidačné a imunitu podporujúce vlastnosti.“
Účinky:
*Obsahuje všetkých 8 esenciálnych aminokyselín.
*Podporuje imunitný systém.
*Ako jediná rastlina obsahuje Germánium – protirakovinový prvok na prevenciu a znižovanie účinkov chemoterapie.
*Obsahuje antioxidanty, vďaka ktorým dokáže neutralizovať voľné radikály v tele, ktoré vznikajú ako vedľajší produkt dýchania spôsobujúcich starnutie. Preto sa nazýva aj elixír mladosti.
*Pomáha pri metabolizme tukov vďaka linilovej kyseline.
*Obsahuje 500 x viac vit. C ako pomaranč.
*Obsahuje 15 x viac železa ako špenát.
*Znižuje krvný tlak.
*Redukuje množstvo antigénov, ktoré spôsobujú alergie.
*Stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek.
*Ochraňuje pečeňové bunky proti niektorým chemickým látkam.
*Blahodárne pôsobí na činnosť čriev.
*Vďaka vápniku pozitívne pôsobí aj na kosti v organizme.
*Obsahuje rastlinný sterol beta- sitosterol, ktorý pôsobí protizápalovo.
*Zvyšuje plodnosť a potenciu.
*Posilňuje zrak.
*Zlepšuje pamäť.
*Zlepšuje spánok.
*Pomáha zmierňovať ranné nevoľnosti.
Užívanie:
Odporúča sa užiť 3-5 gramov denne (malá hrsť), najviac však 10 gramov. Sú vhodné do vegetariánskej a vegánskej výživy ako zdroj esenciálnych aminokyselín. Môžu sa konzumovať samostatne, pridať do cereálií, jogurtov alebo vo forme čaju.
Na 10 gramov obsahuje: 34,6 kcal, 1,1 g bielkovín, 5,4 g sacharidov, a 0,470 g tukov, 0,075 g soli, 2,17 g vlákniny, 11,2 mg vápnika.
Cena: ja som kúpila 250 g do 5 eur 🙂 .